Menu

Czym są dygestoria laboratoryjne?

3 czerwca, 2020 - Laboratorium
Czym są dygestoria laboratoryjne?

Profesjonalne dygestoria laboratoryjne najprościej rzecz mówiąc to nic innego jak popularne wyciągi laboratoryjne, dzięki którym można w bezpieczny sposób pozbyć się szkodliwych oparów powstających na przykład podczas przeprowadzania różnorodnych doświadczeń chemicznych. Dygestoria wbrew pozorom można znaleźć nie tylko w pracowniach laboratoryjnych, ale również w placówkach edukacyjnych i zakładach produkcyjnych.

Jakie zastosowanie?

Jak wspomniano powyżej dygestoria laboratoryjne wykorzystywane są przede wszystkim do bezpiecznego odprowadzania drażniących i trujących oparów, które dla pracowników mogą stanowić bardzo duże zagrożenie. Urządzenia tego typu znacząco zmniejszają także ryzyko wystąpienia pożaru. Jak powszechnie wiadomo niektóre reakcje chemiczne mogą być bardzo niebezpieczne, dlatego też tym bardziej warto postawić na sprawdzone wyciągi laboratoryjne.

Jak to działa?

Nowoczesne dygestoria laboratoryjne najczęściej wyposażone są w bardzo wydajne wentylatory, które skutecznie pochłaniają wydzielane gazy i opary. Wyciągi laboratoryjne bardzo często wyposażone są także w przednią szybę, którą można podnosić na bezpieczną wysokość. W dużej mierze to właśnie dzięki tej funkcjonalności bez żadnego większego problemu można wykonywać różne prace w komorze dygestorium. Przezroczysta szyba stanowi doskonałe zabezpieczenie przed nieumyślnym zachlapaniem ubrania, dzięki czemu nie ma ryzyka poparzenia skóry żrącym kwasem.

Z jakich materiałów produkuje się dygestoria do laboratorium?

Producenci do produkcji dygestoriów laboratoryjnych wykorzystują materiały, które charakteryzują się bardzo dużą odpornością na działanie różnorodnych czynników. Wybór konkretnego materiału w dużej mierze zależy od przeznaczenia danego urządzenia. Profesjonalne wyciągi laboratoryjne powinny charakteryzować się przede wszystkim dużą odpornością na działanie wysokich temperatury, uszkodzenia mechaniczne i oczywiście na substancje chemiczne, które dla pracowników stanowią zdecydowanie największe zagrożenie.