Menu

Zlewka ze szkła borokrzemianowego – dlaczego warto?

7 września, 2019 - Laboratorium
Zlewka ze szkła borokrzemianowego – dlaczego warto?

Wybierając zlewkę laboratoryjną należy kierować się przede wszystkim jakością. Wiele zależy od tego, do jakich celów będzie wykorzystywane naczynie. Oczywistym jest, że musi ono zapewnić wysoki komfort pracy. Dużym zainteresowaniem cieszą się produkty wykonane ze szkła borokrzemowego. Jest to tworzywo o podwyższonej wytrzymałości.

Odporność na substancje chemiczne

Zlewka ze szkła borokrzemowego jest w pełni odporna na oddziaływanie substancji chemicznych. Nie trzeba więc obawiać się, że ulegnie ona przedwczesnemu uszkodzeniu. Opisywany materiał jest wyjątkowo trwały, dzięki czemu pozostanie w pierwotnym stanie przez długi czas. Na uwagę zasługuje również szeroki zakres zastosowań, który wynika z ponadprzeciętnych właściwości tej odmiany szkła.

Zlewka szklana jest także odporna na działanie zasad. Stosowana w temperaturze pokojowej nie powinna ona pęknąć pod wpływem negatywnego oddziaływania substancji. Po podgrzaniu szkło borokrzemowe może ulec trawieniu.

Możliwość pracy w różnych warunkach

Zlewki ze szkła borokrzemowego dają wiele możliwości. Wynika to z faktu, że sprawdzają się one w różnych warunkach. Otoczenie nie wpływa negatywnie na ich stan. Plusem jest także wysoka odporność na zmienne temperatury.

Szczególnym zainteresowaniem cieszą się produkty z zaokrąglonym dnem, które świetnie sprawdzają się podczas podgrzewania. Takie naczynia w DANLAB projektowane są w zgodzie z aktualnie obowiązującymi standardami.