Źródła antyoksydantów – witaminy antyoksydacyjne
Coraz częściej słyszy się o wolnych rodnikach i niebezpieczeństwie z nimi związanym. W celu zapobiegania występowania chorób nowotworowych warto zadbać o obecność antyoksydantów w diecie.
Czym jest stres oksydacyjny?
W przypadku zachowania równowagi pomiędzy wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami nie występuje zagrożenie dla zdrowia. W przypadku pojawiania się nadmiaru wolnych rodników antyoksydanty nie nadążają z ich neutralizacją. W taką sytuację nazywa się stresem oksydacyjnym. Stan ten zwiększa możliwość zachorowań na wiele schorzeń. Może to być między innymi: miażdżyca, astma oskrzelowa, nadciśnienie tętnicze, powikłania cukrzycy, choroba Parkinsona i Alzheimera oraz nowotwory. Dodatkowo zbyt duża liczba wolnych rodników uszkadza komórki organizmu i przyczynia się do szybszego starzenia się organizmu.

Skąd czerpać antyoksydanty – witaminy antyoksydacyjne
Witamina A nie tylko walczy z antyoksydantami, ale jest również niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządów wzroku i kondycji skóry. Źródłem witaminy A są produkty zwierzęce oraz roślinne.
Witamina E jest najsilniejszym przeciwutleniaczem. Nazywana jest witaminą młodości. Dba o prawidłowe nawilżenie skóry, zapobiega zmianą w komórkach i tkankach. Występuje głównie w olejach roślinnych, orzechach, kiełkach pszenicy oraz nasionach zbóż.
Witamina C pobudza komórki do syntezy kolagenu, wpływa na stan skóry i błon śluzowych oraz zwiększa odporność organizmu. Występuje w warzywach i owocach, a zwłaszcza w brokułach, papryce, kapuście, aronii i czarnej porzeczce.
Wszystkie wartościowe antyoksydanty można także dostać w suplementach diety na evita.sklep.pl

