Jaką kolbę miarową wybrać?
Każda kolba powinna mieć stały numer identyfikacyjny, a korek, jeśli nie jest wymiennie szlifowany, powinien mieć ten sam numer. Wymienne części ze szkła szlifowanego należy oznaczyć na obu elementach symbolem stożka standardowego, a następnie oznaczeniem rozmiaru.
Jak używać kolb miarowych?
Kolbę napełnia się jedną z cieczy do punktu na trzonie między znakiem 0 a 1 ml. Wnętrze kolby należy wysuszyć powyżej poziomu cieczy, w razie potrzeby po nalaniu. Pierwsze czytanie należy zapisać po zanurzeniu kolby w łaźni wodnej. Ilość substancji należy wprowadzać małymi przyrostami w tej samej temperaturze co ciecz. W celu przyspieszenia wprowadzania produktu do kolby i zapobiegania przywieraniu substancji do szyjki można zastosować urządzenie wibracyjne. Po wprowadzeniu całego produktu korek należy umieścić w kolbie, a kolbę należy zwinąć w pochyłej pozycji lub delikatnie zawirować w poziomym kole, aby uwolnić daną substancję z powietrza, dopóki pęcherzyki powietrza nie będą się unosić na powierzchnię cieczy.
Eksperymenty chemiczne – na co zwrócić uwagę?
Kolba miarowa powinna być wykonana z dobrej jakości materiałów. Najczęściej stosuje się szkło, które jest nie tylko trwałe, ale również niesamowicie wytrzymałe. Z wykorzystaniem kolby można przeprowadzić naprawdę wiele eksperymentów chemicznych – co z całą pewnością jest ogromną zaletą. Kolba miarowa w dzisiejszych czasach jest łatwo dostępna. Używanie jej jest naprawdę bardzo łatwe i każdy sobie z tym poradzi bez żadnego, większego problemu.


